Εργαστήριο Διδακτικής και Σχολικής Παιδαγωγικής https://eduscience.lab.uoi.gr Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Tue, 11 Mar 2025 19:20:33 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.2 Νέο Πρόγραμμα Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων “Σχεδιασμός Διδακτικών Σεναρίων: Πολυτροπικότητα και Κοινωνικο-πολιτισμικές προσεγγίσεις στην διδασκαλία Φυσικών Επιστημών” https://eduscience.lab.uoi.gr/neo-programma-k-e-di-vi-m-panepistimioy/ Tue, 11 Mar 2025 19:20:31 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1123 Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης «Σχεδιασμός Διδακτικών Σεναρίων: Πολυτροπικότητα και Κοινωνικο-πολιτισμικές προσεγγίσεις στην διδασκαλία Φυσικών Επιστημών».
Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση των διδακτικών πρακτικών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω πολυτροπικών στρατηγικών, καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και κριτικά στοχαστικών διδακτικών σεναρίων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη μαθημάτων που προάγουν την ενεργό πολιτειότητα, την κριτική σκέψη και την αυτόνομη μάθηση, ευθυγραμμισμένων με τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα σπουδών.
Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναστάσιος Εμβαλωτής
Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη: Καλλιόπη Κατσαμποξάκη-Hodgetts
Ημερομηνία έναρξης εκπαίδευσης: 26/03/2025
Ημερομηνία λήξης εκπαίδευσης: 08/05/2025
Ώρες επιμόρφωσης: 90 (20 Σύγχρονες)
Μονάδες ECTS: 3,6
Μέθοδος: (Εξ αποστάσεως εκπαίδευση)
Έναρξη εγγραφών: 12.03.2025
Λήξη εγγραφών: 30.03.2025
Σχετικός σύνδεσμος: https://tinyurl.com/designeduscenarios2025

]]>
UoI Innovation Generator: Ένα Πρόγραμμα Καινοτομίας για τη δημιουργία startups στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων https://eduscience.lab.uoi.gr/uoi-innovation-generator-ena-programma-kainotomias-gia-ti/ Tue, 04 Mar 2025 20:06:53 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1118

Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Mantis Beyond Innovation ως Innovation Enabler,σας προσκαλούν σταOpen Days του Innovation Generator, ένα Πρόγραμμα Καινοτομίας που στόχο έχει την γέννηση και ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών που θα οδηγήσουν στην δημιουργία startups.

Το πρόγραμμα παρέχει στα μέλη του Πανεπιστημίου μία σειρά από Bootcamp Trainings και Mentoring Sessions με εξειδικευμένους Startup Analysts για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε δύο κατηγορίες συμμετοχής:

– Εγγεγραμμένοι/-ες προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες και πρόσφατα απόφοιτοι που έχουν ή θέλουν να αναπτύξουν μια καινοτόμα ιδέα ή/και θέλουν να βρουν co-founders για την startup τους.

– Ερευνητές/-τριες του Πανεπιστημίου, με ερευνητικό ενδιαφέρον ή/και ερευνητικά αποτελέσματα ή/και ανεπτυγμένες τεχνολογίες πάνω στις θεματικές ενότητες του Προγράμματος, που επιθυμούν να εξετάσουν την δυνατότητα εφαρμογής και εμπορικής αξιοποίησής τους.

Το UoI Innovation Generator ξεκινά με τα OpenDays στις 06/03 και ώρα 12:00-14:00 στα Ιωάννινα (Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας») και 07/03 και ώρα 12:30-15:00 στην Άρτα (Κτίριο Βιβλιοθήκης, Αίθουσα Εκδηλώσεων) όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα και να γνωρίσετε Startup Founders (Ιδρυτές) & Experts που θα σας καθοδηγήσουν στην μετέπειτα ανάπτυξη της ιδέας σας στις θεματικές ενότητες:

  • Τεχνολογίες της Πληροφορίας & Επικοινωνίας (ICT)
  • Επιστήμες Υγείας και Βιοϊατρικής (MedTech / HealthTech / BioTech)
  • Περιβάλλον, Ενέργεια & Υλικά (GreenTech & Materials)
  • Επιστήμες της Εκπαίδευσης (EduTech)
  • Τρόφιμα & Αγροδιατροφή (FoodTech/AgroTech)
  • Ανοιχτή Θεματική (Open for ideas) – για καινοτόμες ιδέες εκτός των παραπάνω θεματικών

Κλείστε την θέση σας στα Open Days δωρεάν εδώ (έως 06/03): https://bit.ly/uoi-innovation-generator

Υποβολή καινοτόμου ιδέας έως 30 Μαρτίου (ατομικά ή ομαδικά) https://uoi.mantisims.gr/open-calls.

Στο Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν υπηρεσίες επιχειρηματικής κατάρτισης και επιτάχυνσης από ταστελέχη της Mantis Beyond Innovation, του μεγαλύτερου Innovation Agency στην Ελλάδα.

Προνόμια Συμμετοχής

Γέννηση ιδεών: Πάρε μέρος σε μια εξειδικευμένη διαδικασία ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών πάνω σε σύγχρονες προκλήσεις.

Δημιουργία Startup: Λάβε τα απαραίτητα εφόδια και υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την προετοιμασία για ίδρυση μίας νεοφυούς επιχείρησης.

Πιστοποίηση για ανάπτυξη Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων: Πάρε πιστοποίηση από την Mantis ΒΙ για την συμμετοχή σου στο Πρόγραμμα, λαμβάνοντας πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό για startups, χρήσιμα επιχειρηματικά εργαλεία και εξειδικευμένα σεμινάρια για την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Συμβουλευτική Υποστήριξη: Καθοδήγηση από έμπειρους Startup Analysts για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικής σου ιδέας, και συνεχή παρακολούθηση της προόδου της ομάδας σου.

Επαγγελματική Δικτύωση: Δυνατότητα παρουσίασης της επιχειρηματικής σου ιδέας και γνωριμία με industry experts & startup founders που θα σε κατευθύνουν στα επόμενά σου βήματα.

Βραβεία & Ευκαιρίες: Διεκδίκησε την 1η θέση και την δυνατότητα περαιτέρω υποστήριξης από έμπειρους συμβούλους για την δημιουργία της startup σου.

Μην χάσετε την ευκαιρία.
Δήλωση συμμετοχής στα Open Day της πόλης σας! https://bit.ly/uoi-innovation-generator
Υποβολή καινοτόμου ιδέας έως 30 Μαρτίου (ατομικά ή ομαδικά) https://uoi.mantisims.gr/open-calls.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα του Προγράμματος ή επικοινωνήστε στο connect@mantisbi.io.

Διοργανωτές:
Η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ενθαρρύνει την επιχειρηματική ενασχόληση των φοιτητών, ερευνητών και αποφοίτων, συμβάλλει στην καλλιέργεια γνώσεων σχετικών με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων.
Η ΜοΚΕ δημιουργεί και στηρίζει ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη καινοτομίας, την αξιοποίηση της γνώσης και της έρευνας για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με σημαντική αξία.
H Mantis Beyond Innovation είναι ένα από τα μεγαλύτερα Innovation Agencies στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την επιχειρηματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, την γέννηση & επιχειρηματική επιτάχυνση καινοτόμων ιδεών και την ίδρυση νέων startup μέσα από μία εξειδικευμένη διαδικασία που έχει πετύχει μέχρι σήμερα, την επώαση 10.000+ καινοτόμων ιδεών πανευρωπαϊκά, την ίδρυση 50+ startups μέσα από Προγράμματα Καινοτομίας δημιουργώντας ένα Οικοσύστημα Καινοτομίας με 60.000+ innovators.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

]]>
Skills4Life https://eduscience.lab.uoi.gr/skills4life/ Wed, 12 Feb 2025 18:30:00 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1091 Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπόνηση Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο “Δημιουργία Ερευνητικών Υποδομών, Επεξεργασία Ερευνητικού Υλικού και Επικοινωνία Αποτελεσμάτων Διεθνών Εκπαιδευτικών Ερευνών”
δημιουργήθηκε το Skills4Life.gr.
Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο, που σχεδιάστηκε προκειμένου να ενισχύσει δεξιότητες των μαθητών/τριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Μαθηματικά, στις Φυσικές Επιστήμες και στην Κατανόηση Κειμένου, μέσω
της εφαρμογής της σχολικής γνώσης στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Η πρόσβαση στο Skills4Life είναι ελεύθερη και δωρεάν για κάθε μαθητή/τρια, εκπαιδευτικό και γονέα/κηδεμόνα. Στο ψηφιακό περιβάλλον διατίθενται για κάθε θέμα και ερώτηση όχι μόνο οι αποδεκτές απαντήσεις, αλλά και αναλυτική επεξήγηση γιατί άλλες απαντήσεις δεν είναι αποδεκτές. Επιπλέον, κάθε θέμα συνοδεύεται από αναλυτικά μεταδεδομένα (αξιολογούμενη δεξιότητα, περιοχή εφαρμογής, επίπεδο δυσκολίας, κ.ά) προκειμένου τα θέματα να
αξιοποιηθούν περαιτέρω διδακτικά.
Μέσω των θεμάτων η σχολική κοινότητα εξοικειώνεται με την επίλυση καθημερινών προβλημάτων σε ψηφιακό περιβάλλον, ενώ οι εκπαιδευτικοί μπορούν να σχεδιάσουν, σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες, δραστηριότητες ενίσχυσης των μεταγνωστικών δεξιοτήτων και στρατηγικές εμβάθυνσης στην ύλη.

Επιστημονικός υπεύθυνος της Προγραμματικής Σύμβασης είναι ο Καθηγητής του
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστάσιος Εμβαλωτής.

]]>
Skills.Project.UoI https://eduscience.lab.uoi.gr/skills-project-uoi/ Wed, 12 Feb 2025 18:00:00 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1095 Το Εργαστήριο Διδακτικής & Σχολικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί έρευνα αναφορικά με τον επιστημονικό εγγραμματισμό των μαθητών/τριών στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολυετές και πολυδιάστατο ερευνητικό εγχείρημα, το οποίο εξελίσσεται σε επάλληλες φάσεις συλλογής ερευνητικού υλικού. Τα αποτελέσματα θα μας βοηθήσουν να μελετήσουμε επιμέρους διαστάσεις του επιστημονικού εγγραμματισμού στην Ελλάδα. Η έρευνα συντονίζεται από τον Αναστάσιο Εμβαλωτή, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι μαθητές/τριες που θα πάρουν μέρος στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου [https://skills.project.uoi.gr/], σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της σχολικής γνώσης στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Η διάρκεια της έρευνας υπολογίζεται σε περίπου 70 λεπτά και η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι ανώνυμη! Δεν ζητάμε προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα που μπορούν να ταυτοποιήσουν τους/τις μαθητές/τριες.

]]>
Πρόγραμμα Εξ αποστάσεως Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης! https://eduscience.lab.uoi.gr/programma-ex-apostaseosexeidikeymen/ Sat, 21 Dec 2024 07:42:57 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1044 Πολυγραμματισμοί και Πολυτροπικότητα στην Εκπαίδευση

Επιστημονικά Υπεύθυνος: Αναστάσιος Εμβαλωτής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη: Κάλλια Κατσαμποξάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
Μέθοδος: Εξ αποστάσεως (ασύγχρονη & σύγχρονη)
Ώρες σύγχρονης εκπαίδευσης 4 ώρες την εβδομάδα (συνολικά 20 ώρες)
Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με σύγχρονες γνώσεις και πρακτικές που ενισχύουν τη διδασκαλία τους, προάγοντας τη ενεργή συμμετοχή και την αυτόνομη μάθηση των μαθητών/τριών. Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, οι παραδοσιακές μορφές γραμματισμού επαναπροσδιορίζονται. Το πρόγραμμα εστιάζει στο σχεδιασμό διδακτικών σεναρίων με βάση την παιδαγωγική πολυγραμματισμών και τη χρήση πολυτροπικών ψηφιακών μέσων, παρέχοντας εργαλεία που καλλιεργούν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη, την ενεργό συμμετοχή και την ενεργό πολιτειότητα, καθώς  και την κοινωνική υπευθυνότητα, εστιάζοντας στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά.
Έναρξη Εγγραφών: 08.01.2025
Λήξη Εγγραφών: 27/01/2025
Έναρξη εκπαίδευσης: 20/01/25
Λήξη εκπαίδευσης:  24/02/25
Για εγγραφές επικοινωνήστε με την κα Μαρία Παρτάλη [partalim@gmail.com]

]]>
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του eTwinning https://eduscience.lab.uoi.gr/10o-panellinio-synedrio-toy-etwinning/ Wed, 13 Nov 2024 17:48:56 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=1031 Ξεκινάει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, ώρα 16.30, το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο του eTwinning με τίτλο «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου.
Tο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί δια-ζώσης στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Ανδ. Παπανδρέου 37, Μαρούσι) και τελεί υπό την αιγίδα του (Αριθ. πρωτ. 126340/ΓΔ4). Παράλληλα θα μεταδίδεται και διαδικτυακά.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει συνεδρίες δια-ζώσης, υβριδικές και εξ’ αποστάσεως.
Έχουν εγγραφεί να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί.
Hashtag: #etwinconfgr


Διοργάνωση: Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης της δράσης eTwinning, ο οποίος  λειτουργεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (Ι.Τ.Υ.Ε.) με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

]]>
Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στον Δήμο Ιωαννιτών https://eduscience.lab.uoi.gr/festival-ekpaideytikis-rompotikis-s/ Thu, 17 Oct 2024 06:23:23 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=956 Ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Eduact και το Εργαστήριο Διδακτικής & Σχολικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η εξοικείωση των μαθητών/τριών με τον κόσμο της ρομποτικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, των επιστημών και της μηχανικής (STEM), μέσα από διαδικασίες παιγνιώδους μάθησης και πρακτικής εφαρμογής. Οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν αναμένεται να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία μάθησης, με την εκπαιδευτική ρομποτική να αποτελεί εργαλείο μάθησης και ταυτόχρονα διασκέδασης.

Το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής θα πραγματοποιηθεί στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων [Ισαάκ Τάσου 22 & Τέρμα Μανωλιάσας] στις 18-20 Οκτωβρίου.

Το θέμα του Φεστιβάλ εστιάζει στην εξερεύνηση της ζωής στο βυθό των ωκεανών, αναδεικνύοντας τον ρόλο των επιστημών STEM και της συνεργασίας. Οι ομάδες καλούνται να καινοτομήσουν, αναπτύσσοντας λύσεις για καθαρούς ωκεανούς, ενώ παράλληλα επιχειρούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το project βασίζεται στο FIRST® LEGO® League και επικεντρώνεται στην οικοδόμηση του ενδιαφέροντος για την επιστήμη και την τεχνολογία σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Έχει σχεδιαστεί για να κεντρίσει την περιέργεια των μικρών παιδιών και να την κατευθύνει προς την ανακάλυψη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον κόσμο γύρω τους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται με εκπαιδευτικά πακέτα της LEGO® Education και εστιάζουν σε ένα θέμα προς διερεύνηση, ώστε να οικοδομήσουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβλέπεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα συνοδεύουν τους/τις μαθητές/τριες, στις δυνατότητες αξιοποίησης του STEM στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης με τη βράβευση όλων των ομάδων.

Σας περιμένουμε!

]]>
PhD Scholarship in AI Assessment https://eduscience.lab.uoi.gr/phd-scholarship-in-ai-assessment/ Thu, 05 Sep 2024 15:13:56 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=949 Centre for Assessment Research, Policy and Practice in Education (CARPE)

Dublin City University (DCU) is a research-intensive, globally engaged, dynamic institution that is distinguished by both the quality and impact of its graduates and its focus on the translation of knowledge into societal and economic benefits. The Institute of Education (IoE) at DCU is the largest body of educational expertise and the only faculty of education in Ireland.

The Centre for Assessment Research, Policy and Practice in Education (CARPE) is a core element of DCU’s IoE, led by Prof Panadero, an international scholar in the educational assessment and self-regulated learning fields. This PhD scholarship is supported by Microsoft, a leading, worldwide provider of AI technology with a significant operations base in Ireland. CARPE is now offering a four year* fully-funded PhD Scholarship. This represents a unique opportunity to design and implement an innovative research project in the area of assessment, under the supervision of Prof Ernesto Panadero and Dr Darina Scully. The successful candidate will become a core member of the established research team at CARPE and will also have the opportunity to connect and collaborate with international researchers in the field. (*Should the duration of the research project exceed four years, the successful candidate will be expected to
self-fund from this point onwards.)

In a time marked by increasing globalisation, technology infusion and social change, both the education sector and the technology industry are facing significant challenges in terms of how best to design and deliver authentic, relevant, and fair assessments. It is, accordingly, an exciting time to be a scholar in this field.

Scholarship Details

The research project will focus on a contemporary issue pertinent to the field of assessment (e.g., harnessing the potential of artificial intelligence to improve assessment design and/or delivery, use of AI as feedback provider), and the outcomes will be of interest to the educational and educational psychology communities. The specifics of the project will be developed in agreement between the successful candidate, supervisors and funders.

The successful candidate will be engaged full-time in their research and will be based on DCU St Patrick’s Campus. In addition to completing their doctoral thesis, the successful candidate will be expected to contribute to related research outputs in the form of academic papers, industry reports and/or presentations at conferences in Ireland and abroad, and to engage in professional development courses as required by DCU’s Academic Regulations for Postgraduate Degrees.

An annual package of up to € 34,500 per annum for a maximum of 4 years comprising:

  • Fee contribution of up to €5,000 per annum
  • Tax-exempt stipend of €25,000 per annum
  • Research expense funding of €4,500 per annum to purchase research materials, software, research stays, travel to conferences – to be managed through DCU supervisor

Criteria

Applicants should have:

  • a sound working knowledge of key issues in the field of educational assessment and educational psychology, particularly those relating to classroom assessment. Expertise in AI use will be valuable.
  • an undergraduate and Master’s degree (completed or very close to completion) in which research method (e.g., quantitative research) formed an important component.
  • the ability to conceptualise research projects pertinent to the design, development and/or delivery of AI assessment.
  • high level competence in written and oral communication through English
  • the ability to work independently and collaboratively in meeting demanding research goals.

Shortlisted candidates will be interviewed. It should also be noted that the award is contingent on the applicant meeting all the requirements for admission to doctoral studies at DCU (https://www.dcu.ie/instituteofeducation/phdmasters-research-application).

To Apply

Please email the following documents as a single pdf to carpe@dcu.ie, with Microsoft PhD Scholarship 2024 in the subject bar of the email:

  • Cover letter
  • Full curriculum vitae, including a list of publications (if any) as author/co-author, and the names of two academic referees
  • A copy of your Master’s dissertation or link to an electronic copy if held in an institutional repository (or if the candidate is close to completing a Master’s, a statement including information about the Master’s programme and projected time of completion)
  • Draft research proposal: please use the template in the DCU Postgraduate Research Studies Application Form (pages 4-6) available at https://www.dcu.ie/instituteofeducation/phdmasters-research-application
    Note: The purpose of this draft proposal is to allow the candidate to demonstrate the necessary competencies. Following the selection process, the proposal will probably undergo substantial changes and refinement.

Closing date for receipt of applications is 5pm (Irish time) on Friday, 30th September 2024.

Informal enquiries should be directed to Prof Ernesto Panadero and Dr Darina Scully at carpe@dcu.ie

]]>
SIG 18 – Educational Effectiveness and Improvement https://eduscience.lab.uoi.gr/sig-18-educational-effectiveness-and-improvement/ Wed, 05 Jun 2024 18:13:52 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=897 Promoting Educational Quality: The Contribution of Educational Effectiveness and Improvement Research

The last years have seen radical changes in our world: from the global pandemic that has changed (at least temporarily) the ways of socializing and interacting inside and outside of schools, to ongoing wars and conflicts in different places of the planet that have spurred massive migration, to the more recent advancements in artificial intelligence whose impact on our everyday lives is yet to be understood. In such a world in which “everything changes rapidly, and nothing stands still for even a moment”—to paraphrase ancient philosopher Heraclitus—it is always beneficial to pause for a while, reflect on what we have collectively accomplished in the past, and consider how we might want to move on in the future.

Almost sixty years after the publication of two reports that have challenged the role of schools and teachers in promoting student learning and which have, in essence, given birth to the field of educational effectiveness and improvement, the time seems ripe to engage in such a reflection. As a field we seem to have made significant steps at different levels for which we can cherish: generating theoretical constructs and models to study and understand educational effectiveness and improvement; developing and utilizing advanced methodological approaches to study the effects of schooling on student learning; utilizing data-driven and evidence-based practices to implement strategies and interventions that have been scientifically proven to enhance learning outcomes; developing a renewed focus on educational equity; combining quality and equity to better understand the relation between the two and how they can be concurrently pursued; expanding the types of learning outcomes considered; and embracing more complex models that attend to the role of different contextual factors on student learning—to name a few. Despite these advancements, the field still has several open questions and challenges, especially in a world that has recently taught us that the typical modes of teaching and learning should not be taken for granted. 

The 9th biannual conference of EARLI SIG 18 on Educational Effectiveness and Improvement is intended to offer an opportunity to look back at our collective achievements to date and to focus on the future with hope. We invite you to reflect on the contribution of educational effectiveness and improvement research in promoting educational quality and equity and to consider how this field can evolve in the future to serve its main goal: to offer quality education for all students. Hosted in Cyprus, this conference will provide us with an opportunity to gather, discuss, and reflect on current key issues, trends, successes and challenges in our field and, building on them, consider how we might address future challenges and opportunities. With a history that dates back at least tens of thousands of years and a present affected by the global socio-political challenges, Cyprus offers a unique place to inspire dynamic conversations, adopting such a Janus-faced approach, both looking back at our accomplishments as well as looking forward to future possibilities and opportunities.Read More

]]>
Πρόσκληση συμμετοχής σε Ομάδα Εργασίας https://eduscience.lab.uoi.gr/prosklisi-symmetochis-se-omada-ergasi/ Tue, 14 May 2024 09:01:56 +0000 https://eduscience.lab.uoi.gr/?p=893 Πρόσκληση συμμετοχής σε Ομάδα Εργασίας

Καλούνται εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικοτήτων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ86 που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία και ανάλυση θεμάτων και δεδομένων του Programme for International Student Assessment (PISA), να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους στη θέση https://survey.ptde.uoi.gr/index.php/977411?lang=el αποστέλλοντας σύντομο βιογραφικό σημείωμα με ειδικές αναφορές στην εμπειρία τους στην επεξεργασία δεδομένων και τη δημιουργία σχετικών θεμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τον Καθηγητή Αναστάσιο Εμβαλωτή στο aemvalot@uoi.gr

Αναστάσιος Εμβαλωτής

Καθηγητής
Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Διευθυντής Εργαστηρίου Διδακτικής & Σχολικής Παιδαγωγικής

]]>